MINNEORD OM ANDREAS BLIX

blix                                                          Andenes, 28.11. 2013

Andreas Blix ble født på Varhågen på Haugnes .  11. februar 1932.  Han var sønn av Kristine og Andor Blix.  Andreas viet hele sitt liv til lærergjerningen og til musikklivet.

Han gjennomførte det første året av lærerskole i 1964, for umiddelbart å sette kursen mot Andøy som lærer.  Slik var det ofte for studenter da.  De dro ut i jobb, for så noen år etter å gå tilbake til lærerskolen for å ta de resterende årene.  Det gjorde Andreas også.  Han tok videre utdanning ved Universitetet i Trondheim – en utdanning i løpet av fire år i fagene norsk og historie.

Av yrkespraksis var Andreas lærer ved Andenes Realskole,  der han også var rektor i tre år.  I mange år var det slik at han først på dagtid var lærer i barneskolen, for så på kveldstid å være realskolelærer.

Han var inspektør ved Andenes Ungdomsskole i perioden 1967-1977.

Han var rektor ved Andenes skole i perioden 1977-1999, da han ble pensjonist.  Det er derved et par generasjoner som kjenner Andreas som en bauta i skolesammenheng.

Musikken stod Andreas veldig nær i hele livet.  Han startet som dirigent i Andenes skolekorps i 1960, for så å bli musikant selv i Andenes Hornmusikk i 1962.  Her spilte han til det siste.

Andreas hadde tillitsverv i det som da het Vesterålen og Sør Troms krets av Norges Musikkorps Forbund, og var også en person som musikkorganisasjonen på sentralt hold lyttet til.

For den formidable innsatsen gjennom svært mange år, ble han tildelt høyeste utmerkelse av Norges Musikkorps Forbund = Sølvtrompeten med diplom.

Andreas var ofte organist ved forskjellige kirkelige handlinger.  Han har spilt orgel i samtlige av kirkene i Andøy kommune – i både gledessammenheng og i sorg.  Vår alles kjære Erna Borgen, som drev begravelsesbyrå i en årrekke, kalte Andreas for ”Kirkens Nødhjelp”.  Andreas var alltid lett å ringe til når det manglet organist.

Eller som hans kone Asbjørg sier:  ”Andreas kunne ikke si nei.  Han var et typisk ja-menneske, noe som gledet svært mange mennesker”.

Andreas  var veldig kunnskapsrik, og holdt mange foredrag, der lokalhistorie var hans spesiale.

I 1985 ble Andreas og Oluf Bjørvik hedret med Kulturprisen fra Andøy kommune.  Det ble svært godt mottatt av både mottakerne og av et samlet Andøy.

Andreas ble rammet av kreft i 2007.  Han døde 15. september 2013.

Vi er svært mange i Andøy og i det ganske land som minnes han.

En stødig Haugnes-kar og etter hvert Ainnesværring er borte.

Bjørnar Sellevold

1 svar til MINNEORD OM ANDREAS BLIX

  1. Anne-Lise Mason sier:

    Andreas var en snill mann med følelse for andre.På den værste dagen for meg holdte han en fin tale i kirken, å det var han som lærte Tracey norsk.Flott nabo og alltid imøtekommende.Så synd at han er borte.

Legg igjen en kommentar